Met de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten en dat heeft veel gevolgen voor de relaties tussen de UK en de EU-lidstaten, waaronder Nederland. Maar hoe zit dit nou?
Laten we beginnen met de basis: het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier individuele landen, namelijk Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland. Dit zijn allemaal landen met hun eigen wetgeving en cultuur. Het eiland zelf wordt Groot-Brittannië genoemd en omvat Engeland, Schotland en Wales.
Als we op vakantie zijn geweest naar Engeland, zijn we eigenlijk op vakantie geweest naar een deel van het Verenigd Koninkrijk. Hetzelfde geldt voor vakanties naar Schotland, Wales of Noord-Ierland. Het is belangrijk om te onthouden dat deze landen allemaal deel uitmaken van het Verenigd Koninkrijk en dus niet als afzonderlijke landen worden beschouwd.
Maar wat heeft de Brexit hiermee te maken? Nou, het Verenigd Koninkrijk was voorheen lid van de Europese Unie. Dit betekende dat er vrij verkeer van personen, goederen en diensten was tussen de EU-lidstaten en de UK. Met de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen om de EU te verlaten en zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de handel en de rechten van EU-burgers die in de UK wonen en andersom.
Dit kan betekenen dat het reizen naar het Verenigd Koninkrijk voor ons iets ingewikkelder wordt. Ook kan het zijn dat de prijzen van bepaalde producten of diensten veranderen omdat er nieuwe handelsafspraken zijn gemaakt. Het is nog afwachten hoe deze afspraken zich zullen ontwikkelen en wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn.
Heeft de Brexit invloed op de Britse vastgoedmarkt?
Ondanks de Brexit zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren alleen maar gestegen. Volgens het gerenommeerde onderzoeksbureau Savills is de verwachte stijging in huizenprijzen in de gehele UK gemiddeld 17.4% (compounded) tussen 2022 en 2026. Omdat jij als investeerder in Brits vastgoed niet handelt over de landsgrenzen vormt de Brexit ook geen belemmeringen voor jou.
Kortom, het Verenigd Koninkrijk bestaat uit vier individuele landen en het eiland zelf wordt Groot-Brittannië genoemd. Met de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen om de EU te verlaten en zijn er nieuwe afspraken gemaakt over de handel en de rechten van EU-burgers die in het VK wonen en andersom. Dit kan gevolgen hebben voor het reizen en de prijzen van bepaalde producten of diensten. Maar laten we vooral onthouden dat Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland individuele landen zijn met hun eigen unieke cultuur en tradities!
Lees in deze blog meer over de rendementen van Brits vastgoed.