Het Verenigd Koninkrijk heeft een van ‘s werelds meest ontwikkelde economieën, met een sterke focus op diensten, financiën en internationale handel. Echter, de economie heeft de afgelopen jaren ook uitdagingen gekend, waaronder een recessie, valutaschommelingen en de impact van de Brexit. De hoofdstad Londen is op financieel gebied een krachtpatser, één van de grootste van Europa. Het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2023 2,274 biljoen Britse ponden, een lichte stijging vergeleken met het voorgaande jaar, toen de omvang van de Britse economie 2,27 biljoen pond bedroeg. Engeland heeft hierin het grootste aandeel met 86%.
De London Stock Exchange is Europa’s grootste en één van de grootste aandelenmarkten ter wereld. Met bedrijven als shell, Deloitte, Barclays, Tesco, Unilever, Vodafone en Paul Smith die handig gebruik maken van het gunstige zakenklimaat en de toegang tot de Europese zakenmarkt. Met de aanwezigheid van de ’s werelds beste universiteiten trekt de UK ook veel immigranten aan die het buitenlandse onderwijs komen opzoeken. In de UK studeren alleen al meer dan 150.000 Chinezen. Door een grotere inkomensongelijkheid is de vraag naar huurwoningen erg groot.
De huizenmarkt
Als je naar de data van de afgelopen 50 jaar kijkt, zijn de huizenprijzen uitsluitend gestegen. Door een tekort aan woningen in combinatie met een stijgende bevolking van 0,6% per jaar, is het onwaarschijnlijk dat de huizenprijzen permanent zullen dalen. In de UK is er een woningcrisis die al tientallen jaren in de maak is, met als grootste oorzaak het gebrek aan nieuwbouw. De woningcrisis is ontstaan in de jaren 80, de overheid heeft toen door onder andere het gebrek aan geld grootschalige woningbouwprojecten stopgezet. Vanaf dat moment begon een serieuze daling van woningbouw, deze daling kwam tot een niveau die sinds kort na de Eerste Wereldoorlog niet meer is gezien. Als klap op de vuurpijl vond er op dat moment een bevolkingsexplosie plaats in de UK. Naar schatting wonen er nu 68 miljoen mensen, waar niet genoeg woningen voor zijn.
Ondanks het woningtekort zijn er ongeveer 300.000 langdurig leegstaande huizen, deze staan niet voor niets leeg en moeten flink worden opgeknapt. Omdat ze vaak onbewoonbaar zijn hebben de woningen een lage inkoopprijs en zijn het mooie kansen om via een verbouwing waarde aan de woning toe te voegen en deze dan te verkopen of te verhuren zo helpen we ook aan het verbeteren van de leefbaarheid van de omgeving. Het vastgoed dat wij aanbieden is vaak onder de marktwaarde, mocht er toch een recessie of tijdelijke daling zijn is dit alleen maar een goede kans om in te stappen. Dit kan eng zijn, maar historisch gezien zijn de vastgoed- en huurprijzen op lange termijn alleen maar gestegen. Een recessie zal waarschijnlijk dan ook van korte duur zijn vergeleken met de gemiddelde stijging.
Toekomstige Waardestijging
De verwachtingen voor de toekomstige waardestijging van huizen in Engeland zijn gemengd. Factoren zoals de Brexit, de huidige economische situatie en de pandemie van COVID-19 hebben enige onzekerheid in de markt gebracht. Echter, op lange termijn wordt verwacht dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen mede door een combinatie van bevolkingsgroei en een groot tekort aan woningen. Lees in deze blog meer over de Britse vastgoedmarkt.
- Invloed van Urbanisatie: Stedelijke gebieden, vooral in en rond Londen, zullen waarschijnlijk hogere waardestijgingen zien vanwege de aanhoudende vraag.
- Effect van Infrastructuur: Nieuwe infrastructuurprojecten, zoals het treinnetwerk High Speed 2 (HS2), kunnen ook invloed hebben op de waarde van vastgoed in betrokken regio’s.
Stijgende huizenprijzen vanaf 2024
De Britse huizenmarkt heeft dit jaar sterker gepresteerd dan velen tot nu toe hadden verwacht, met een gemiddelde waardestijging van 1,1%.
De vooruitzichten voor 2024 zijn verbeterd sinds de voorspellingen van vorig jaar november, vooral dankzij de daling van de kosten van hypotheekschulden. Er wordt nu verwacht dat de Britse huizenprijzen dit jaar met 2,5% zullen stijgen.
De markt blijft echter gevoelig voor kortetermijnschommelingen in de kosten van schulden en politieke onzekerheid in de aanloop naar de algemene verkiezingen.
Verbetering van de economische prestaties, gecombineerd met gestage verlagingen van de basisrente, zal vanaf 2025 meer groeimogelijkheden bieden.