Als kind heb ik altijd geleerd dat het belangrijk is om geld te sparen. Jij ook?
Helaas. Spaarrente, alhoewel weer gestegen ten opzichte van het historische dieptepunt, is bij lange na niet voldoende om het effect van inflatie te corrigeren.
Hoe zit dit? Op dit moment is de spaarrente gemiddeld 2,24% (bron). In september 2023 was de inflatie 5,5 procent (bron).
Het gevolg van dit verschil tussen spaarrente en inflatie?
De oeroude wijsheid van “geld opzij zetten als appeltje voor de dorst” wordt geconfronteerd met een harde realiteit: het geld dat je spaart, verliest aan koopkracht.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit?
Stel je voor: je legt €10.000 op een spaarrekening met de hoop dat dit bedrag over een paar jaar zal groeien. Verrassend genoeg, na een decennium, is het bedrag nauwelijks gestegen, en als je inflatie meerekent, kun je zelfs minder kopen dan je zou kunnen toen je het geld eerst opzij zette. Dit is geen fantasie, maar een realiteit voor miljoenen spaarders.
Inflatie is een onzichtbare belasting op je spaargeld. Met een gemiddelde inflatie van 2% per jaar, halveert je koopkracht in ongeveer 35 jaar. Dit betekent dat je niet alleen geen rendement ziet op je spaargeld, maar dat het geld actief minder waard wordt terwijl het op je rekening staat. Kan je nagaat wat er gebeurt nu inflatie 5,5% is! Een pijnlijke waarheid.
Nu komt de volgende vraag: wat kun je dan doen om je vermogen te beschermen en te laten groeien?
Het antwoord ligt in het investeren in assets die niet alleen hun waarde behouden, maar ook de potentie hebben om in waarde te stijgen.
Vastgoed heeft zich historisch gezien bewezen als een sterke bescherming tegen inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, stijgen vaak ook de huurprijzen en de waarde van het vastgoed. Dit betekent dat je investering niet alleen je koopkracht behoudt, maar je ook een passief inkomen kan verschaffen door middel van huurinkomsten. Dit inkomen kan weer worden geherinvesteerd of gebruikt om de levensstandaard te handhaven.
Laten we ook niet het concept van de hefboom vergeten (lees meer). Wanneer je investeert in vastgoed, kun je gebruikmaken van geleend geld om een grotere investering te doen dan je met je eigen kapitaal alleen zou kunnen. Dit betekent dat je rendement op eigen vermogen kan toenemen.
Natuurlijk is geen enkele investering zonder risico, en vastgoed is geen uitzondering. Het vereist gedegen onderzoek, kennis van de markt, en soms een doorzettingsvermogen tijdens economische turbulentie.
Maar met een gedegen strategie en een langetermijnvisie kan vastgoed een krachtig middel zijn in het opbouwen van vermogen.
Dus, als je nog steeds je geld aan het sparen bent met de hoop dat het op magische wijze zal groeien, denk dan nog eens goed na. Laat je vermogen voor je werken, in plaats van dat het stil staat en verdampt.