Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Daarom wil de Rijksoverheid dat er 900.000 woningen toegevoegd worden tot en met 2030. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn, maar ook kleine of grote transformaties, waar bijvoorbeeld een winkel of kantoor getransformeerd wordt naar meerdere woningen.
Precies dit is wat wij in de UK aan de lopende band doen: we kopen vaak zeer vervallen pubs, winkels, hotels en transformeren die naar woningen. Tevens bouwen we nieuwe woningen. Lees hierover meer in deze blog.
Waarom doen we dat dan niet in Nederland zou je denken?
De economische omstandigheden (hoge rente, stijgende bouwkosten), beleidsmaatregelen van de Nederlandse overheid (regulering middenhuur, hervorming box 3) en beeldvorming rondom particuliere vastgoedinvesteerders (huisjesmelkers!) zorgen er helaas voor dat wij, en ook steeds meer andere particuliere vastgoedinvesteerders, afhaken.
In de UK is het glashelder dat particuliere vastgoedinvesteerders een cruciale rol spelen
Kijk bijvoorbeeld naar de stad Blackpool. Een badplaats die ooit heel welvarend was, in verval raakte en inmiddels weer sterk in opkomst is. De Britse overheid heeft één missie: ‘𝐥𝐞𝐯𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐮𝐩 𝐭𝐡𝐞 𝐔𝐧𝐢𝐭𝐞𝐝 𝐊𝐢𝐧𝐠𝐝𝐨𝐦’. Door het hele land zijn gebieden gekozen waar miljoenen in geïnvesteerd worden om ze weer tot leven te brengen: ‘de regeneration areas’. Blackpool is een van deze gebieden. Ook de wijk in Newport waar ons grote transformatie project, genaamd Alexandra Court staat (van vervallen hotel naar 39 appartementen) is een ‘regeneration area’.
Bij deze stedelijke vernieuwing, spelen wij als particuliere vastgoedinvesteerders een cruciale rol. Naast overheidsinitiatieven en betrokkenheid van de gemeenschap brengen wij essentiële financiële middelen en expertise. De overheid kan het simpelweg gewoon niet betalen om alle leegstaande objecten op te kopen en te transformeren of renoveren! Onze bijdrage zorgt niet alleen voor economische groei en werkgelegenheid, maar draagt ook bij aan de algehele verbetering van de stad.
Kortom, samenwerking tussen particuliere investeerders, overheden en gemeenschappen is van essentieel belang om duurzame en inclusieve stedelijke vernieuwing te bereiken en tot die zo gewenste 900.000 woningen te komen. Jammer dat de Nederlandse overheid dit maar niet lijkt te begrijpen…