Het Verenigd Koninkrijk is een land met een grote spreiding in de woningprijzen. Terwijl de gemiddelde woningprijs in Nederland in 2022 €432.000 bedroeg, was de gemiddelde woningprijs in de UK £294.329. Deze prijsverschillen betekenen dat er in de UK veel goedkope woningen te vinden zijn die interessant kunnen zijn voor vastgoedinvesteerders.
Buy-to-let
Buy-to-let is een populaire en aantrekkelijke optie voor vastgoedinvesteringen in het Verenigd Koninkrijk. Het houdt in dat je een woning koopt met als doel deze te verhuren, om zo een passief inkomen te genereren. Een van de voordelen van buy-to-let is dat er een grote variatie aan woningen beschikbaar is om in te investeren, van kleine appartementen tot grote appartementencomplexen.
Een van de meest aantrekkelijke opties voor vastgoedinvesteringen in het Verenigd Koninkrijk is het investeren in rijtjeshuizen of kleine appartementencomplexen. In sommige regio’s zijn er al rijtjeshuizen te koop vanaf £40.000 – £50.000. Huizen zoals deze kan je verhuren voor ongeveer £350 – £400 per maand, wat uitkomt op een bruto aanvangsrendement van 9-10%. Doordat deze woningen relatief goedkoop zijn, kunnen investeerders gemakkelijk hun risico spreiden. Een andere optie is om te investeren in buy-to-serviced accommodation, waarbij je een huis koopt met als doel korte termijn verhuur aan toeristen of werknemers. Dit soort investeringen levert hogere rendementen op, maar gaat ook gepaard met een hoger risico op bijvoorbeeld leegstand door seizoensafhankelijkheid.
House of multiple occupancy
Een house of multiple occupancy (HMO) kan een aantrekkelijke investeringsmogelijkheid zijn voor investeerders die op zoek zijn naar hogere rendementen, vaak tot wel 15% of hoger. Dit type vastgoed biedt namelijk de mogelijkheid om meerdere huurders onder één dak te huisvesten, waardoor de inkomsten hoger zijn dan bij traditionele verhuur. Naast studenten kunnen ook young professionals geïnteresseerd zijn in HMO’s, omdat ze vaak op zoek zijn naar betaalbare huisvesting dicht bij hun werkplek.
Het hogere rendement van een HMO gaat vaak gepaard met hogere risico’s. Een van de grootste risico’s is het beheer van de huurders, groter verloop en de bijbehorende administratie. Dit kan vaak meer tijd en inspanning vergen dan bij traditionele verhuur. Tevens zijn de NUTS voorzieningen inclusief bij HMO, dus bij stijgende energieprijzen komen deze in eerste instantie voor de rekening van de investeerder.
Daarnaast is er ook specifieke wet- en regelgeving waarmee rekening moet worden gehouden bij HMO’s. Zo zijn er regels omtrent de grootte van de kamers, de gemeenschappelijke ruimtes en de voorzieningen die beschikbaar moeten zijn voor de huurders.
Transformatieprojecten
Transformatie- en nieuwbouwprojecten zijn enkele van de meest uitdagende en opwindende investeringsmogelijkheden op de vastgoedmarkt. Bij transformatieprojecten gaat het om het renoveren van bestaande panden. Dit kan bijvoorbeeld het omzetten van een oud kantoorgebouw of een pub in appartementen zijn, het transformeren van een leegstaande fabriek in een trendy winkelcentrum of het ombouwen van een oude school tot een appartementencomplex.
Deze projecten bieden een unieke kans om de waarde van het onroerend goed te verhogen en hoge rendementen te behalen. Het transformeren van een bestaand pand of een nieuwbouwproject is echter een complex proces dat een zeer deskundig team vereist, dat moet kunnen omgaan met allerlei juridische, financiële en praktische uitdagingen.
Rent-to-rent
Rent-to-rent is een relatief nieuwe investeringsmogelijkheid die in populariteit is toegenomen door de opkomst van online verhuurplatforms zoals Airbnb en Booking.com. Het concept is eenvoudig: in plaats van een eigendom te kopen, huurt de investeerder een woning en verhuurt deze vervolgens voor korte periodes aan toeristen of zakenreizigers via online platforms. Het idee achter rent-to-rent is om de huurinkomsten te gebruiken om de huur van de woning te betalen, en om vervolgens winst te maken door de korte termijn verhuur.
Hoewel de lage instapprijs van rent-to-rent aantrekkelijk kan zijn voor beginnende vastgoedinvesteerders, zijn er belangrijke risico’s aan verbonden. Ten eerste, aangezien de investeerder niet de eigenaar van de woning is, heeft hij of zij weinig tot geen controle over het eigendom. Dit betekent dat de eigenaar van de woning op elk moment kan beslissen om de huurovereenkomst te beëindigen, waardoor de investeerder zijn of haar investering verliest.
Ten tweede is er geen sprake van een onderliggend eigendom. Dit betekent dat het rendement van de investering afhankelijk is van de huurinkomsten. Hierbij is het belangrijk te realiseren dat pas bij een rendement boven de 100% daadwerkelijk winst gemaakt wordt. Men heeft dan namelijk pas het instapgeld terugverdiend, immers, er is geen asset met onderliggende waarde gekocht.
Ten derde is het rendement zeer afhankelijk van de vraag naar dit soort accommodatie door bijvoorbeeld toeristen. Op het moment dat de woning niet geboekt wordt door toeristen (bijvoorbeeld in de wintermaanden) lopen alle kosten door (huur, NUTS voorzieningen, etc.) zonder dat er inkomsten zijn. Er kan dan in hoog tempo een groot verlies geleden worden.
Conclusie
In het algemeen biedt de Britse vastgoedmarkt verschillende opties voor investeerders. Het is belangrijk om de risico’s en kansen van elke optie goed te overwegen. Als jij de juiste strategie kiest en voldoende kennis en ervaring hebt, kan je aantrekkelijke rendementen behalen en waarde toevoegen aan jouw vastgoedportfolio.